Sobota, 23 Februar 2019

Vodilna slovenska igralka na svetovni mladinski lestvici

Predstavljamo vam vodilno slovensko igralko na svetovni mladinski teniški lestvici in udeleženko letošnjega zadnjega turnirja za grand slam, Tamaro ZIDANŠEK

Tamara ZIDANŠEK je rojena 26. 12. 1997. Je članica TK Ptuj, kjer trenira zadnja štiri leta. Je vodilna slovenska igralka na slovenski teniški lestvici v kategoriji do 18 let, s 37. mestom najvišje uvrščena slovenska mladinka na svetovni mladinski teniški lestvici in letošnja polfinalistka evropskega prvenstva v kategoriji deklet do 18 let.

Prvič se je srečala s tenisom pri 4 letih in pol, ko se je udeležila teniškega tečaja za otroke v Slovenski Bistrici. Resno je začela trenirati pri osmih letih. Najprej v Slovenski Bistrici, s 13-imi leti pa na Ptuju. Njena trenerja sta od takrat dalje Zoran Krajnc in Luka Hazdovac.

V najmlajših kategorijah je osvojila kar nekaj turnirjev do 10 in do 11 let. V kategorijah do 12, 14, 16 in 18 let je bila del slovenske reprezentančne ekipe.
V konkurenci posameznic je na državnih prvenstvih kot najvišjo uvrstitev dosegla 2. mesto, v igri dvojic pa je večkrat osvojila naslov državne prvakinje.

Prvi večji uspeh je v mednarodni konkurenci dosegla s 14-timi leti, ko je leta 2012 osvojila mladinski ITF turnir 5. ranga v Stobreču.

Po dopolnjenem šestnajstem letu pa je Tamara naredila izrazit preskok v igri in s tem rezultatih na tekmovanjih.

V začetku leta 2014 se je na mladinskem ITF turnirju 4. ranga na Otočcu uvrstila v finale. Serijo odličnih predstav je nadaljevala februarja v Cadolzburgu, kjer je zmagala na ITF turnirju 4. ranga. Marca se je v Umagu na ITF turnirju 1. ranga uvrstila v polfinale, aprila pa je v Plovdivu na ITF turnirju 2. ranga prav tako zmagala.

Maja 2014 je Tamara nastopila na članskem ITF turnirju v Velenju in v prvem poizkusu osvojila profesionalni turnir (10.000$). Tudi v Mariboru je prikazala odlično igro in se na turnirju z nagradnim skladom 25.000 $ uvrstila v četrtfinale. Točke osvojene na teh dveh turnirjih so ji prinesle uvrstitev na žensko svetovno teniško lestvico WTA.Kariero med profesionalkami je začela iz 800-tega mesta, trenutno pa je na 772. mestu.

Po odigranih dveh domačih profesionalnih turnirjih se je vrnila na mladinsko turnejo in v juniju na ITF turnirju 1. ranga nastope končala v finalu Offenbacha.

Sledil je nastop na posamičnem mladinskem evropskem prvenstvu v Klostersu. Tu jo je v polfinalu ustavila igralka iz Španije, Paula BADOSA GIBERT, kasnejša 
evropska prvakinja.

Odlični nastopi v letošnjem letu so jo izstrelili v vrh svetovnega mladinskega tenisa in ji prinesli prvo uvrstitev v glavni turnir katerega izmed turnirjev za grand slam.

Krstni nastop bo doživela na OP ZDA in je bila prva slovenska mladinka po letu 2011, ki je nastopila na turnirju za grand slam.

Tamara bo lahko v mladinski konkurenci nastopala še prihodnje leto, tako da bo skoraj zanesljivo okusila tudi, kako je igrati na igriščih znamenitega Roland Garrosa in Wimbledona.


© Teniška zveza Slovenije, 2014

Novičke Novaka Djokovića

Novičke Teniške zveze Slovenije

Novičke iz teniških klubov

Novičke o prehrani in zdravju