Torek, 26 September 2017

Dejavnik mlečnih izdelkov

 

Laktozna intoleranca je stanje, ko prebavni sistem ne more razgraditi laktoze – sladkorja, ki je v mlečnih izdelkih. Znaki laktozne intolerance niso prijetni: napenjanje, napihnjenost, krči v črevesju in občasno bruhanje. Če za štirinajst dni odstranite iz svoje prehrane gluten in hrano, ki povzroča hitro zvišanje ravni sladkorja v krvi, a imate še vedno nekatere od navedenih znakov, se poskušajte odreči tudi mlečnim izdelkom ‒ za začetek mleku, siru in sladoledu.

S prenehanjem uživanja mlečnih izdelkov se pojavi pomanjkanje kalcija, ki ga organizem mdr. potrebuje za utrjevanje kosti. Dobre alternative izvora kalcija so brokoli in ribe, kot sta tuna in losos. Obogatene zamenjave za mleko, npr. mandljevo mleko, prav tako vsebujejo veliko kalcija.

 

1 skodelica (250 ml) mleka s količino maščobe 1 % predstavlja 102 kaloriji, od katerih polovica izvira iz sladkorja

 

1 g beljakovin vsebuje 4 kalorij
1 g ogljikovih hidratov vsebuje 4 kalorije
1 g maščob vsebuje 9 kalorij

 

Primer z eno skodelico mleka, ki vsebuje 1 % mlečne maščobe (tabela USDA)

 

1 skodelica (250 ml) mleka vsebuje:

Beljakovine: 8 8 × 4 = 32 kalorij iz beljakovin
Ogljikovi hidrati:  13g 13 × 4 = 52 kalorij iz ogljikovih hidratov (sladkorja) = 51 %
Maščobe: 2g 2 × 9 = 18 kalorij iz maščob
  Skupaj = 102 kaloriji