Nedelja, 19 November 2017

Škodljivost glutena

Ne tako malo ljudi ima zelo hude težave zaradi glutena, ki se kažejo kot bolezen celiakija (avtoimunska prebavna bolezen; s to boleznijo je povezanih več kot 300 simptomov, najpogostejši pri odraslih pa je anemija). Veliko ljudi pa ima težave, ki so prav tako pogojene s preobčutljivostjo na gluten, vendar pa številni tega sploh ne vedo. Zato teh statističnih podatkov tudi ni zaslediti. Marsikdo izmed nas nekatere težave pripisuje drugim dejavnikom ali pa samo skomigne z rameni, češ, ''kaj pa vem, kaj je krivo, da se slabo počutim'', in živi naprej z vsemi svojimi težavami. Če bi vedel, da je zanje kriv gluten, pa morda tudi laktoza, bi lahko temu prikrojil svojo prehrano. Tako pa …

Težave, ki jih povzroča gluten

  • v prebavnem sistemu: bolečine v abdominalnem delu, napetost v trebuhu, napihnjenost trebuha, črevesne težave (driska, zaprtost);
  • sistemske manifestacije: ''zamegljenost uma'', glavobol, utrujenost, bolečine v sklepih in mišicah, odrevenelost rok in nog, dermatitis (ekcem, izpuščaji na koži), depresija, anemija.

Gluten je beljakovina oz. skupek 50 beljakovin. Vse so netopne v vodi. Imenujejo se glutenini in gliadini. Gluten sestoji iz številnih imunogenih peptidov, ki lahko v telesu sprožajo negativen imunski odziv in s tem pogoje za nastanek celiakije. To bolezen lahko dobijo tudi ljudje v poznejših letih svojega življenja.

Pred nekaj leti so avstralski znanstveniki raziskovali preobčutljivost na gluten. Ugotovili so, da je brezglutenska prehrana pomagala blažiti simptome, povezane s preobčutljivostjo na gluten, medtem ko je prehrana, ki je vsebovala gluten, signifikantno vodila k povečanju bolečin, napihnjenosti, problemom iztrebljanja in utrujenosti. V ponovljeni raziskavi (ugotovili so, da so se v prvi raziskavi zmotili!?) pa so ugotovili, da to, kar so zaznavali kot preobčutljivost na gluten, nima ničesar skupnega z glutenom, ampak s slabo prebavljivostjo ogljikovih hidratov. Ali to drži, bodo pokazale prihodnje raziskave.