Sobota, 23 Februar 2019

Uvod

 

MOJA PREHRANSKA PREOBRAZBA

OD ROBA PREPADA DO SVETOVNEGA ŠAMPIONA ‒ V 18. MESECIH

 

 

Prav v trenutku, ko se je vzpenjal k vrhu, sem pristal na dnu. Devetnajstletnemu fantiču iz Srbije se je to zgodilo leta 2006 na Odprtem prvenstvu Hrvaške v Umagu.
Sam ni vedel, kaj se sploh dogaja. Nekaj mu je zamašilo nos, stiskalo prsi in mu vlilo beton v noge. Ni mogel priti do zraka. Alergija, astma, pomanjkanje moči …

Po temeljitih spremembah je postajal vedno boljši, vendar njegov občutek še ni bil pravi, oz. se mu je celo zdelo, da ga nekaj veže in vleče nazaj.

Imel je vse: talent, izkušnje, ustvarjalno moč, sredstva, pripomočke, svetovalce, najboljše zdravnike … Treniral in vadil je pravilno.

To, kar ga je vleklo nazaj, je bilo nekaj, na kar ni nikdar pomislil: popolnoma narobe se je prehranjeval.

 

Prehrana, ki mi je spremenila življenje

Dno v svoji teniški profesionalni karieri je Novak dosegel januarja 2010. Smo osemnajst mesecev pozneje pa je postal popolnoma drug človek. Lažji, močnejši, zdrav.
Premagal je Rafaela Nadala v Wimbledonu in postal teniški igralec številka 1 na svetu.
Za njegov uspeh je bil ''kriv'' nov način prehrane.

 

Preproste spremembe, veliki učinki

Novak pravi, da je živi dokaz za to, kako lahko z vsakodnevno telesno vadbo nadziraš svojo težjo in povečaš svojo energijo. A to še ni vse. Treba je spremeniti tudi način prehranjevanja, pri tem pa poslušati svoje telo. Za začetek je treba reči pšenici: ne in izločiti gluten.
V nadaljevanju nam Novak svetuje, kako se naučimo uskladiti hrano z našimi telesnimi potrebami in kako lahko s kombiniranjem pravilne prehrane s tehnikami nadzora stresa izboljšamo delovanje telesa in duha.